9 Ekim 2006 Pazartesi

Estetik!

Son 5-6 yıldır farkında olduğum; önceleri bir kaç kişinin bireysel gelişmemişliği olarak algıladığım ama sonra toplumun içinde giderek yayılan bir kanser olmaya başladığını farkettiğim bir şey var: Birilerinin iyi ya da kötü diye buyurduğu şeyleri yarımdan bireylerimiz kabul ediyorlar.

Neyi, neden sevdiklerini bile bilmiyorlar çoğunlukla. A.A. iyi bir yazar denmişse, o iyi bir yazar oluyor. B.B. iyi bir yönetmen denmişse iyi bir yönetmen oluyor. Örnekleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Üstelik bu buyurulmuş kişilerin yapıtlarını beğenmiyor iseniz sizde bir eksiklik varmış gibi, siz aşağı bir türmüşsünüz gibi davranılıyor.

Bir kez 'iyi' denmiş biri sanki hiç kötü iş yapamazmış gibi, bir kez 'kötü' denmiş biri de bir daha ağzıyla kuş tutsa adam yerine konmayacak sanki.

Beğenmeme hakkınız, küstahlık ya da emeğe saygısızlık olarak addolunuyor ve sizden Cannavaro ile Nesta'nın arasından röveşata gol atmanız isteniyor...

Sanatı anlaşılamaz bir şey gibi düşünen beyinler, sanatı anladığını varsaydığı kişilerin sıçtığı tasa sıçmaktan gurur duyuyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder